Refraktometre
Refraktometre ışığın yön değişim derecesini ölçer yani kırılma açısını ölçmektedir. Işık, bir sıvıya yansıdığında yön değiştirmektedir ve refraktometre kırılma açısını alarak bunların belirlenmiş olan kırılma indisini kendi değeriyle ilişkilendirmektedir. Kırılma indisi üzerinde sıcaklığın etkisi de oldukça önemli bir etkiye sahip olabilmektedir. Bu sebeple prizmanın da sıcaklığı, numune sıcaklığı yüksek hassasiyetle kontrol edilebilmektedir. Sulu çözeltilerinde konsantrasyonlarını ölçen refraktometre birçok sektörde kullanılıyor. Refraktometre kullanım alanlarına baktığımız zaman ise şu şekilde özetleyebiliriz:
- Alkol endüstrisinde şeker miktarının belirlenmesi aşamasında fermantasyon işlemi öncesindeki özgül ağırlığının ölçülmesinde.
- Veterinerlikte kan içerisindeki proteinin ölçümü veya idrar ağırlığının ölçümünde.
- İçeceklerdeki şekerin ölçülmesi, kalitesinin belirlenmesinde.
- Otomotiv endüstrisinde akünün donma durumunun ölçülmesinde.
- Akvaryum gibi içeriklerde suyun tuzluluk seviyesinin belirlenmesinde.
Refraktometre modellerinin tamamı hızlı ve zahmetsiz çalışma sağlayacak kompakt cihazlardır. Diğer kullanım alanlarına genel olarak göz attığımız zaman meyve suyu, şeker, reçel, jöle ve diğer içecek türlerinin ölçülebilir olabilmesi, baldaki nem kontrolü, laboratuvarda kan ve idrarların ölçülmesi gibi alanlar denilebilir. Üstelik otomobil endüstrisinde antifriz sıvısı ve cam su donma noktası, makine endüstrisi kapsamındaki işleme prosesinde su bazlı soğutma sıvılarına eklenen sıvı konsantresi miktarının ölçülmesi gibi birçok detayda refraktometre kullanılmaktadır.
Refraktometre diğer adıyla kırılma anlamına gelen refract kelimesinden türemektedir. Kırım ölçer olarak çalışma prensibi, ışığın kırılmasına dayanıyor. Kullanım alanlarına bağlı şekilde de birçok çeşidi mevcuttur. Gıda sektöründen sağlık alanına kadar geniş bir kullanım alanına sahip refraktometre cihazı üretim tesislerinde gereken tüm ölçümlerde sıklıkla tercih ediliyor.
Refraktometre Fiyatları
Refraktometre cihazları birbirinden farklı kullanım amacına hitap eden ve çeşitli özelliklerle tasarlanmaktadır. Fiyatları da yine özelliklerine ve amaca göre değişiklik gösterebiliyor. Çok sayıda marka tarafından sunulan bu modellerin fiyatları etkileyen bir diğer durumda ürün boyutlarıdır. Bunun yanında taşınabilir yapıda görülen modeller de tercih edilebilmektedir. El tipi olan refraktometre ürünleri özellikle kullanıcıların beğenisini kazanıyor. Bu noktada kullanım alanınıza uygun modelleri tercih edebilir, fiyatlarınızı da bütçe aralığınız doğrultusunda aradığınız modele hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Refraktometre ürünleri sabit yapılı ve geniş boyutlu cihaz tasarımlarıyla da öne çıkabilmektedir. Ürün içeriğinde yer alan kullanım talimatları ise kullanıcılara önemli kolaylıklar sağlar. Birçok marka ile çeşitli kullanım alanlarında geliştirilen ideal yapılara sahip ürünleri değerlendirebilirsiniz. Üretilen ürünler için gerek duyulan analiz süreci, bu cihazlarla kolay bir şekilde tamamlanabilmektedir. Ölçümlerinizde önemli derecede kolaylık sağlayacak refraktometre ürünleri, tasarruf etmenizi sağlayacak, üretimlerinize katkı sağlayabilecektir.
Refraktometre Çeşitleri Nelerdir?
Refraktometre çeşitlerine baktığımızda dijital ve manuel çeşitlerinin bulunduğu görülmektedir. El tipi olan modeller kolay ve pratik anı zamanda hızlı çözüm olanağı sağlayan çeşitlerdir. Bu tarz cihazlar küçük hacimli, pratik ve hafif olmalarıyla hem sahalarda hem de laboratuvarlarda sıklıkla kullanılır. Dijital model olan refraktometre ürünleri, el tipi cihazlarla beraber dijital cihazlarda kolay ve basit ölçüm yöntemi olarak kullanılır. Yüksek hassasiyetli ve güvenilir ölçümler için dizayn edilen refraktometrelerde ölçüm sonuçları daha kolay şekilde görüntülemeye yarayacak dijital gösterge ekranı bulunur.
Refraktometre çeşitleri arasından tercih yaparken bazı özellikleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bunlardan birincisi ölçüm yapılacak numune özellikler, cihaz kullanım alanı yani laboratuvar, saha vb. alanlar denilebilir. Bunun dışında refraktometre hassaslık derecesi de bu noktada oldukça önemlidir. Tüm refraktometre cihazları modeli ve çeşidi ne olursa olsun her durumda avantaj sağlar. Çeşitler kalibrasyon işlemleri adına gerek duyulan özel çözeltilerle beraber kullanıcılara sağlanmaktadır. Otomatik olan modelleri numunelerin özelliğini otomatik bir şekilde ölçmektedir. Yüksek derecede otomasyona sahip olarak diğer cihazlarla beraber daha rahat bir kullanıma olanak verebilir.
Refraktometre Nasıl Kullanılır?
Refraktometre kullanımı için öncelikle numunenin eklenmiş olduğu eğik prizmanın yer aldığı tarafın ışığa bakacak şekilde gövdesinden alınması gerekir. Kapağı kapalıyken gözünüzü cihazın dürbün kısmına konumlandırabilir ve ölçüm tablosunda yer alan değere göz atabilirsiniz. Eğer okuduğunuz değeri net bir şekilde göremiyorsanız bu noktada dürbün üzerindeki ayar halkasını çevirebilirsiniz. Genel olarak bu tarz refraktometre modelleri kullanımı basit olan modellerdir. Refraktometre kullanım sürecinde dikkat edilmesi gereken detaylara baktığımızda ise genel çalışma prensibinin aynı olduğunu ve cihazların genellikle uç kısmında numune koymak için bir alan olduğunu görebiliriz.
Refraktometre modellerinde sıfır ayarını yapabilmekte önemlidir. Yani refraktometre cihazlarında ilk kullanım için ayar yapılmalıdır. Bunun için modellerde prizma kapağını açın ve ardından prizmanın yüzeyine 1-2 damla kadar saf su damlatın. Ardından kapağı kapatın. Böylece prizma yüzeyiyle beraber kapağın arasında ince bir su tabakası meydana gelir. Ölçüm tablosunun da 0 değerini göstermesi gerekiyor. Eğer denk değilse denkleştirmek için kalibrasyon vidasıyla oynayabilirsiniz. Sonuç olarak tüm modeller ve cihaz çeşitleri, birçok endüstride önemli bir kolaylık sağlar. İş gereği ölçüm yapmak, verileri karşılaştırmak ve üretim devamlılığını sağlamak adına bu cihazlar kullanılabilir, alanınıza göre çeşitlenen modeller arasından tercihlerinizi pratik bir şekilde yapabilirsiniz.