Filter

Terazi kavramı geçmişten bugüne taşınmış önemli bir kavramdır. Ağırlığı ölçmek için kullanılan bu sistem ilk olarak karşılaştırma yöntemi ile ortaya çıkmıştır. Geçmişte iki kollu bir tasarımla ortaya çıkan bu ürünün iki kolunda da tabak biçiminde bir mekanizma ile kullanılmaktaydı. Bu iki koldan bir tanesine ağırlığı ölçülmek istenen cisim, diğer kola ise ağırlığı belli olan cisim konulmaktaydı. Terazi dengede durduğu zaman ağırlığı belli olan cisim ile ağırlığı ölçülmek istenen cismin ağırlığının aynı olduğu ortaya çıkmaktaydı. Hassas terazi modellerinin atası olan ilk terazi bu şekildeydi.

Günümüzde bu sistem zaman zaman Pazar yerlerinde hala kullanılmakta olsa dahi pek çok farklı model ağırlık ölçüm cihazı ortaya çıkmıştır. Bunlara örnek olarak evlerde kullanılan tartılar, kantarlar, ağırlık ölçer yazar kasalar verilebilir. Ancak bu cihazlar hassas ölçüm için elverişli değildir. Hassas ölçüm için en uygun cihazlar hassas terazilerdir. Bu teraziler yardımıyla gramı gramına net olarak ölçüm yapılabilmektedir. Son derece küçük sayılarda ölçüm yapabilen bu cihazlar için kalibrasyon işlemi de oldukça önemlidir. Genellikle bu cihazları kullanan kişiler için virgülden sonraki rakamlar da oldukça önemlidir. Bu sebeple belirli aralıklarla cihazın bakımları ve kalibrasyonu yapılması tavsiye edilir.

Hassas Teraziler Nasıl Kullanılır?

Hassas terazilerin kullanımında dikkat edilmesi gereken en temel husus cihazın kalibre edilmiş olmasıdır. Bu cihazlar oldukça küçük ağırlıklarda işlem yapacağından bir hata yaşanmaması adına düzenli olarak kalibre edilir. Bu işlemin yapılmaması kullanıcı açısından oldukça problemi olaylara yol açabilir. Bunun en temel sebebi bu cihazın genellikle laboratuvarlarda veya kuyumcularda kullanılabiliyor olmasıdır. Bu gibi yerlerde 1 gram dahi oldukça büyük değer taşımaktadır. Bu sebepten dolayı kullanıcıların bu konuya dikkat etmesi tavsiye edilir.

Hassas terazinin kullanım aşamaları şu şekildedir;

  • Öncelikle hassas terazi kesinlikle düz bir zeminde duruyor olmalıdır. Bu unsur doğru ölçüm açısından son derece önemlidir.
  • Terazinin denge ayarı, yani kalibrasyonu yapılır.
  • Denge ayarı yapılan terazi kesinlikle yerinden oynatılmamalıdır.
  • Açma kapama düğmesine basılarak terazi aktif edilir.
  • Tartımı yapılacak olan cisimin TARE tuşuna basılarak darası alınır.
  • Tartımı yapılacak olan cisim Teraziye konulur.
  • Ölçüm işlemi gerçekleştirilir.

Hassas teraziler açısından ölçüm işlemi bu şekildedir. Ölçüm sonunda da terazinin ayarları bozulmadan saklanmalıdır. Bu ürünlerin en temel problemi kolaylıkla bozulabiliyor olmasıdır. Bu sebepten dolayı hassas terazilere sahip olan kişilerin oldukça dikkatli davranması gerekmektedir.

HASSAS TERAZİLER NERELERDE KULLANILIR?

Hassas teraziler için günümüzde pek çok farklı kullanım alanı vardır. Son dönemlerde bu teraziler spor yapan kişiler tarafından da sıklıkla kullanılmaktadır. Aldıkları besinleri bu teraziler yardımıyla tartarak tüketen kişilerin özellikle definasyon dönemlerinde oldukça büyük başarılar yakaladıkları bilinmektedir. Buna ek olarak zayıflamak isteyen kişiler açısından da bu ürün yardımıyla kalori hesabı yapılabilmektedir.

Hassas Terazilerin kullanıldığı bir başka alan ise kuyumculuk sektörüdür. Özellikle altının çok değerli olması sebebiyle 1 gramdan daha hassas ölçümler yapılması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı hassas teraziler kuyumculuk sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca 1 gramlık bir hata bile son derece büyük kayıplara yol açabileceğinden bu alanda kullanılan terazilerin kesinlikle iyi bir şekilde kalibre edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde alıcı veya satıcı açısından oldukça büyük zararlar ortaya çıkabilir. Aynı zamanda bu durum kuyumcu işleten kişi açısından da güvenilirlik kaybına yol açabilir.

Hassas terazilerin bir diğer kullanım alanı ise laboratuvarlardır. Bu tip alanlarda hassas teraziler sıklıkla kullanılır. Bu sebepten dolayı ayar kaçmaları sıklıkla olabilir. Bunun önüne geçmek adına da yine belirli aralıklarda bakım ve kalibrasyon yapılması gerekmektedir. Burada genellikle numune tartmak için kullanılan bu ürün zaman zamanda deneyler için kullanılabilir. Deneyler için kullanıldığı esnada bu ürünlerin kesinlikle doğru çalışması gerekmektedir. Aksi takdirde deneyler son derece hatalı ve tehlikeli olabilmektedir.

Hassas teraziler zaman zaman da AR-GE merkezlerinde kullanılmaktadır. Yeni bir ürünün tasarımı için belirli ölçümlerde gerekli olan bu cihaz son derece faydalı olabilmektedir.

Hassas Terazi Özellikleri Nelerdir?

Hassas teraziler diğer tartı cihazlarına oranla son derece hafif ağırlıkları tartmaya yardımcı olan cihazlardır. Bunun faydalı olduğu alanlar genellikle kimya laboratuvarları ve kuyumculardır. Ancak günümüzde kişisel olarak evlerde de kullanılabildiği gözlemlenmiştir. Özellikle diyet yapan kişiler tarafından sıklıkla kullanılan bu ürünün oldukça başarı yakaladığı da gözlemlenmiştir. Bu sebepten dolayı üreticiler bu ürünün çeşitli modellerini üretmiştir. Geçmişte manuel olarak kullanılan bu sistemler günümüzde elektrikli ve otomatik olarak üretilip kullanılmaktadır.

Hassas terazilerin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Adından anlaşılacağı üzere hassas olan bu teraziler kolaylıkla bozulabilmektedir. Bu sebepten dolayı cihazın güvenli bir ortamda hassas bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda bu ürünlerin zamanla ayarı da kaçabilmektedir. Dolayısıyla her kullanımda kalibre yapılması tavsiye edilen unsurlardan bir tanesidir.

Hassas Terazi Ne Tartar?

Hassas terazi temel olarak 1 miligrama kadar ölçüm yapabilen ölçüm cihazlarına verilen isimdir. Bundan dolayı hassas terazilerle kilogram ağırlığına ulaşmayacak hafif ürünler tartılabilmektedir. Bunlara örnek olarak kuyumculuk sektöründen altın, kimya sektöründen ilaç, ev kullanımı açısından da baklagiller verilebilmektedir. Genellikle kuyumculukta bu ürünün kullanımı oldukça yaygındır.

Kuyumculuk sektöründe kullanılan hassas terazilerin güven açısından bir sorun teşkil etmemesi adına düzenli olarak kalibre edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yaşanılabilecek olumsuz durumlar işletmeyi zor duruma sokabilmektedir. Bu sebepten dolayı kullanıcılara tavsiye olarak cihazı iyi bir biçimde korumaları ve kalibre etmeleri verilebilmektedir. Aynı zamanda ani darbelerde bu cihazların kolaylıkla bozulabildiği gözlemlenmektedir. Kullanıcılardan bu konuda da dikkatli olmaları beklenmektedir.

Hassas Terazi Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hassas terazi satın alan kişilerin odak noktası bu ürünün ölçüm aralığıdır. Bu sebepten dolayı hassas terazi satın alan kişilerin dikkat etmesi gereken en temel husus ölçüm aralığı olmalıdır. Bunun yanında ürünün dış görünüşü de pek çok kişi açısından önemli olabilmektedir. Bu ürünlerin zaman zaman ışıklı zaman zaman ise ışıksız modelleri satışa sunulmaktadır. Bu konuyu önemseyen kullanıcılar için ışıklı hassas teraziler tavsiye edilmektedir.

Hassas terazilerin açısından bir diğer önemli parametre ise ebattır. Genellikle bu tip terazilerin ebat olarak küçük oldukları bilinmektedir. Bu ürünlerin darbeler karşısında kolaylıkla bozulabildiği göz önüne alınırsa ufak ebatlardaki hassas terazi ürünleri tercih etmek daha uygun olacaktır. Aynı zamanda ufak ebatlardaki hassas teraziler açısından saklama kolaylığı da mevcuttur. Hassas terazi fiyatları da bir diğer önemli parametredir.

Hassas Terazi Fiyatları

Hassas terazi fiyatları son dönemde özellikle kuyumcu gibi işletmeler açısından merak edilen unsurlardan bir tanesidir. Bu parametre genellikle tartının ebadına ve hassasiyet özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Bundan dolayı kullanıcıların ihtiyacına uygun seçimler yapmaları tavsiye edilmektedir. Günümüzde hassas terazi fiyatları şu şekildedir;

  • Elektronik 1 kg hassasiyetinde hassas terazi fiyatı ortalama olarak 410 TL’dir.
  • Elektronik 200 gr hassasiyetinde hassas terazi fiyatı ortalama olarak 70 TL’dir.
  • 3kg/ 0,01 hassasiyetinde laboratuvar tipi hassas terazi fiyatı ortalama olarak 3.700 TL’dir.
  • 300 gr/ 0,001 hassasiyetinde laboratuvar tipi hassas terazi fiyatı ortalama olarak 4.100 TL’dir.
Close