Filter

Analitik Terazi Nedir?

Analitik teraziler her alanda kullandığımız araçlardan olarak farklı duyarlılığa ve özelliklere sahip, yüksek düzeyde doğru tartım cihazları arasındadır. Analitik terazilerde daha ileri performansta tartım hücrelerinin hassasiyetleriyle analitik terazide stabil şekilde tartım ortamını sağlayabilmek adına rüzgarlık yer alır. Kapasite olarak 52 gramla 520 gram arasında bulunan analitik teraziler okunabilirlik açısından 0,002 ve 1 mg aralığında farklılaşmaktadır. Yaygın uygulamaları arasında da formülasyonlar, numuneler ve standart hazırlıkları, farkların tartımı, yoğunluk tayiniyle pipetlerin rutin testleri olabilir.

Gelişen teknoloji ile birlikte her alanda birçok avantaj elde ediliyor. Bu gelişmelerle yenilikler her sektörde ve hayatın her yerinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu sektörlerden bir diğeri ise analitik teraziler ve kullanım alanlarıdır. Endüstriyel alanlarda da kullanılan bu tartım sistemleri, yüksek doğrusallık alanında ölçüm gerektiren durumlar için tartım yapmaya yarıyor. Aynı zamanda birçok sektör içerisinde de analitik terazi kullanımı mümkündür ve bu terazilerin teknik özelliği de üst düzeyde görülüyor. Bilgisayara bağlanma, internete bağlanma, USB ile verileri taşıyabilme gibi özellikler mevcuttur.

Klasik model bir analitik terazi ürünü, bozuk zemin üzerinde sorunsuz şekilde tartım işlemini gerçekleştirmektedir. Çünkü yeni modellerin ayarlanan ayak yapısı mevcuttur ve bu sayede mükemmel bir düzlük bulmaya gerek duyulmadan tartım işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkün hale gelir. Bazı modellerde de dışarıdan bir etki görmemesi adına etrafı çevrili bir materyalle örtüldüğü görülmektedir. Böylece doğru sonuçlar alınabilir.

Analitik Terazi Kullanım Alanları

Analitik teraziler kullanım alanı olarak oldukça geniştir ve genel olarak eczacılık, ilaç sektöründe ön plana çıkabilse de daha geniş bir kullanım alanında yer alıyor. Örnek olarak bu tarz ürün çeşitleri kozmetik sektörünün vazgeçilmezlerinden biridir. Yani kozmetik sektörü içerisinde her alanda bu ürünler kullanılabilmektedir. Üstelik tıp sektöründe de güvenli şekilde kullanılan analitik teraziler karışım hazırlama, numune hazırlama, barkod ekleme tarzındaki avantajları ile bu ürünler sıklıkla kullanılabiliyor. Elbette kullanımlarla alakalı sağlanmış olan kolaylıklar ise bu tarz ürünleri önemli kılmaktadır.

Analitik teraziler ürün modelleri ekstra özelliklerle donatıldığı için her alanda farklı özelliklerle ön plana çıkabilmektedir. Maden üretimi, ilaç üretim alanları ve endüstriyel alanlarda da kullanılan bu teraziler kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Kısaca analitik teraziler yüksek hassasiyet gösteren tüm sektörlerde rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü yüksek doğruluk payı gerektiren sektörler içinde oldukça gereklidir. Analitik terazi kullanımında sektörleri tek tek incelersek büyük bir fayda gösterdiği biliniyor.

Analitik Terazi Nasıl Çalışır?

Analitik teraziler çalışırken tartım prensipleri tamamen elektromanyetik bir kuvvet kompanzasyonuna dayanıyor. Terazilerde kuvvet alanı oluştururken gövde içerisindeki tartım hücreleri, tartım kefesine konulan nesnelere karşı bir elektromanyetik kuvvet oluşturuyor. Bu teraziler kompanzasyon amaçlı şekilde nesnenin ağırlığını elektromanyetik kuvvet büyüklüğüyle yorumlamaktadır. Sonuç olarak analitik terazinin terminalinde miligram, gram, mikrogram vs. şeklinde görünmektedir.

Analitik laboratuvar terazilerinin tartım kefesi de kabı hava akımı ve numune gibi dış çevresel etkilere karşı koruyan rüzgarlığın içerisinde yerleştirilmektedir. Böylelikle tartı sırasında genel performans arttırılır. Böylece görülen sonuçlarında tamamen doğru olmasının önemi büyük olan tartımlarda avantaj sağlanır. Tüm Analitik teraziler formülasyon, numune hazırlama, filtrelerin tartımı, yoğunlukların ölçümü gibi alanlarda da kullanılabilir.

Analitik Terazi Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Analitik terazi tercihlerinde öncelikle nasıl bir amaçla kullanacağınızı tercih etmelisiniz. Analitik teraziler birçok yerde kullanılabilmektedir. AR-GE laboratuvarlarında, hastane laboratuvarları, ilaç üretim sanayisinde, tıp ve kozmetik gibi alanlar, eczacılık alanı gibi çeşitli yerlerde kullanılabilmektedir. Analitik terazi seçimi sırasında sizlere yol gösterecek olan teknik özelliklerde ürün açıklama kısmında belirtilmektedir.

Örnek olarak, dara aralıkları, doğrusallığı, kapasitesi, hassasiyeti, tekrarlanabilirliği, terazi ebadı, stabilizasyon zamanı, platformun çapı ve ağırlık gibi faktörler göz önüne alınarak terazilerin tercih edilmesi gerekiyor. Analitik teraziler yüksek doğruluk gerektiren ölçümlerle beraber kullanılabilir. Bu sebeple analitik terazi modellerinizi temin ederken kalite anlamında kendini ispatlayabilen, bilinen marka ve güvenilir ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor.

Günümüzde kullanılan tüm yeni nesil analitik teraziler kullanıcı dostu ara yüzlü, dahili otomatik kalibrasyona sahip olarak tüketicilere sağlanıyor.  Böylelikle tüm ölçüm sonuçlarınız için zorlu ve risk gerektiren uygulamalarda hata riski en aza indirilir ve gereksiz zaman kaybı da ortadan kalkmaktadır.

Close