pH Metreler

pH Metreler

pH Metreler

pH Metre Nasıl Kullanılır?

PH metre günümüzde sıvıların asit mi baz mı olduğunu anlamaya yarayan cihazın ismidir. Genellikle kimya alanında kullanılan bu cihazlar modern hayatta evlerde dahi kullanılmaya başlamıştır. Örneğin evlerdeki içme sularının pH değerini ölçmek için kullanılabilen bu cihazların kullanımı ise oldukça kolaydır. Ancak “pH metre nasıl kullanılır?” sorusundan önce esas olarak sorulması gereken soru “pH metre ölçüme nasıl hazırlanır.

Bilindiği üzere her ölçümün bir yanlışlık payı vardır. Bu yanlışlık payını minimuma indirmek adına test edilmesi gereken ilk unsur ölçüm cihazıdır. Ölçüm cihazları kalibrasyonları doğru yapılmadığında hatalı sonuçlar verebilmektedir. Bu sebepten dolayı pH metreler ölçümden önce kalibre edilmelidir. Kalibrasyon işlemi ise oldukça basittir.

Kalibrasyon aşamasında pH metreler pH değeri 7 olan bir tampona yerleştirilir ve kalibre et tuşuna basılır. Kimi cihazlarda bu tuş yoktur ve işlem ölç tuşu ile yapılır. Bu işlem iki kez tekrarlanarak cihaz durulama suyu ile durulanır. Daha sonra tüy bırakmayan özel bir bez ile temizlemek gerekir. pH ölçme işleminde ise cihaz numuneye tutularak ölç tuşuna basılır, ardından 1-2 dakika içinde sonuç elde edilir.

pH Metreler Ne İşe Yarar?

pH metreler sıvının içindeki pH değerini okuyarak sıvının asit mi, baz mı olduğunu anlamaya yarayan ölçüm cihazıdır. Bu cihaz sayesinde içme sularının içile bilirliği tespit edilir. Her sıvı için kendi alanında belirlenmiş standart skalalar vardır. Eğer o sıvı kendisi için belirlenmiş olan saklanın dışında bir pH değerine sahip ise ürün hatalı demektir. Aynı zamanda sağlık açısından da son derece zararlı olabilmektedir.

Buna ek olarak genellikle kimya alanında kullanılan bu ölçüm cihazı sıvıların asidik mi bazik mi olduğunu anlamaya yaramaktadır. Asit bulunmaması gereken bir bileşiğe eklenen sıvıların asit mi baz mı olduğu bu cihaz olmadan anlaşılamamaktadır. Bu noktada yapılabilecek bir hata son derece olumsuz sonuçlara yer verebilmektedir. Bu sebepten dolayı kimya laboratuvarlarında pH metreler olmazsa olmaz cihazlardan bir tanesidir. Aynı zamanda laboratuvarlarda risk açısından yapılan her ölçüm öncesi kalibrasyon işlemi tavsiye edilmektedir.

pH Metre Çeşitleri

Günümüzde teknolojinin gelişmesi sebebiyle her üründe olduğu gibi pH metreler için de çeşitli inovasyonlar ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda pek çok farklı pH metre çeşidi üretilmiştir. Bu konu da “pH metre nasıl kullanılır?” sorusunu soran kişilerin aklını karıştıran unsurlardan bir tanesidir. Fakat bu konuda endişeye gerek duyulmamalıdır çünkü temel mantık olarak tüm pH metrelerin ölçüm mantığı aynıdır.

Günümüzde temel olarak 4 çeşit pH metre bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Masa Tipi pH Metre,
  • Kalem Tipi pH Metre,
  • Cep Tipi pH Metre,
  • Pano Tipi pH Metre

Bu pH metreler için de çeşitli fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu fonksiyonlara örnek olarak bilgisayar uyumlu, yazıcı uyumlu, manuel kalibrasyonlu pH metreler verilebilmektedir. Bu doğrultuda kullanıcıların hemen hemen her ihtiyacına uygun farklı pH metreler bulunmaktadır. Kullanıcıların ihtiyacına uygun seçim yapması mümkündür.

pH Metre Fiyatları

Günümüzde pek çok farklı pH metre çeşidi olması fiyatlandırma konusunda da birtakım ayrılıklara sebep olmaktadır. Bundan dolayı kullanıcının pH metreleri seçerken ihtiyacına ve bütçesine uygun seçimler yapması tavsiye edilmektedir. pH metrelerin fiyatında yükselmeye neden olan en temel unsur fonksiyonlarıdır. Fonksiyonu fazla olan pH metrelerin fiyatları da yüksek olmaktadır. Ancak doğru sonuçlar açısından pH metrenin kullanılacağı alanda gerekli olan her türlü fonksiyona sahip olması gerekmektedir.

“pH metre nasıl kullanılır?” sorusunu soran kullanıcıların merak ettiği bir diğer unsur olan pH metre fiyatları şu şekildedir;

  • Kalem tipi pH metre fiyatı ortalama olarak 665 TL olarak bilinmektedir.
  • Masa tipi pH metre fiyatı ortalama olarak 11.000 TL olarak bilinmektedir.
  • Cep tipi pH metre fiyatı ortalama olarak 1.500 TL olarak bilinmektedir.
  • Pano tipi pH metre fiyatı ortalama olarak 10.000 TL olarak bilinmektedir.
Yorumunuzu bırakın
Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum bırakabilir.
Close